2013. július 23., kedd

Júliustól börtön jár a kilóméteróra visszatekerés miatt!


2013. július 1-től börtön jár a kilométeróra visszatekerése miatt. Az eladás megkönnyítése végett a hazai gépjárművek jelentős hányadánál az eladók meghamisítják a kilométeróra számlálójának állását. 


 Július 1-től hatályos büntető törvénykönyv szerint azonban, új bűncselekmény a gépjármű kilométer-számlálójának visszatekerésre, ami akár 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. 

Az okmányirodák tájékoztatása szerint idén júliustól már csak olyan adásvételi szerződést fogadnak el a gépjármű átírásakor, melyen az eladó és a vevő aláírásával hitelesíti a pillanatnyi kilométeróra állást.

Az intézkedés leegyszerűsítheti az ellenőrzést, ugyanis ismételt eladáskor elegendő, ha bemutatjuk az előző adásvételi másolatát a vevőnek, amiből azonnal meggyőződhet arról, hogy a számláló többet mutat, mint a legutóbbi tulajdonosváltásnál.

A bűncselekmény felderítése érdekében az autók kilométeróra-állását ugyanakkor nem csak adásvételkor, hanem műszaki vizsgakor is rögzíteni kell. Az adatok az Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalába kerülnek, ahonnan bárki, visszamenőleg lekérdezheti őket. Hozzáteszem, mivel ez már egy hatályban lévő jogszabály én megpróbáltam ezeket az adatokat lekérdezni a http://www.kekkh.hu/hu/gepjarmu oldalán, de nem sikerült, erre vonatkozóan semmilyen információt nem találtam. Amennyiben bárki talál erre vonatkozó információt, kérem ossza meg velem! Úgy vélem, hogy ameddig nem hoznak létre, egy mindenki számára hozzáférhető rendszert a gépjármú kilóméretórájának rögzítésére, akkor teljesen felesleges a jogszabály.

Az új büntetőjogi szabály bevezetésének oka, hogy Magyarországon szinte "kötelezőnek" érezték az óra visszatekerését, hiszen  amennyiben sokat futott az autó, szinte eladhatatlanná vált.

Én úgy gondolom, hogy mivel a legtöbb használt autó külföldről érkezik - itt értsd az EU-t is -, és már visszatekerve adják el a gépkocsit, ezért sok esetben teljesen értelmét veszti ez a rendelkezés.

További aggályom, hogy amennyiben 1 tulajdonosa volt az autónak tényleg szépen visszanézhető a kilóméteróra állása, azonban több korábbi tulajdonosnál, illetve ismételt, egymás utáni gyors eladásoknál visszakövethetetlen lesz, főleg MŰKÖDŐ, mindenki számára hozzáférhető ellenőrző rendszer nélkül. 

A Büntető Törvénykönyv rendelkezésre a következőket mondja:

Gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítása 

348. § Aki jogtalan haszonszerzés végett a közúti gépjármű kilométer-számláló műszere által jelzett értéket a műszerre gyakorolt behatással vagy a mérési folyamat befolyásolásával meghamisítja, illetve a műszer működését megakadályozza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


A fenti bejegyzés egy kis kitekintés volt az adójogból, de mind ezen az oldalon mind a honlapon - www.drszeiler.hu - nagyrészt adózással kapcsolatos, közérthető cikkek olvashatóak!

Dr. Szeiler Nikolett
info@drszeiler.hu
www.drszeiler.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése