2015. május 13., szerda

Könyvelők, figyelem! Új körnek kell számviteli beszámolót közzétenni

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Parlament 2015. júniusában megszavazta, hogy mégse legyen kötelező az ügyvédi irodák számviteli beszámolójának közzététele.

A Parlament döntése előtti cikkünk:

Az idei évtől az ügyvédi irodák beszámolóját is közzé kell tenni, azt a területileg illetékes kamarának kell elküldeni. Az egyéni ügyvédeket továbbra sem terheli ez a kötelezettség.
A beszámoló elektronikus benyújtásáról a területi ügyvédi kamarák szabályzata rendelkezik, ezért mind a könyvelőknek, mind az ügyvédeknek tisztában kell lenniük a saját kamarájuk szabályaival. Tekintettel arra, hogy a legtöbb ügyvédi iroda Budapesten van, a Budapesti Ügyvédi Kamara által előírt szabályrendszert mutatjuk be a következőkben.

A budapesti ügyvédi irodák számviteli beszámolójának benyújtása kizárólag elektronikus úton, az Általános Nyomtatványkitöltőhöz elérhető űrlappal, ügyfélkapun keresztül történhet. Benyújtásra jogosult az iroda képviselője vagy az általa meghatalmazott személy. A Budapesti Ügyvédi Kamara javasolja könyvelő meghatalmazását, hiszen ugyanolyan szabályok szerint és formában kell összeállítani a beszámolót, mint cégek esetén. A különbség annyi, hogy az IM Céginformációs Szolgálat helyett a beszámolót az ügyvédi kamarákhoz kell elküldeni!

A benyújtáshoz szükség van tehát ügyfélkapura, ha nem az iroda képviselője nyújtja be a beszámolót, akkor a meghatalmazott nevére és az ügyfélkapu regisztrált e-mail címére, valamint az iroda adószámára. Budapesti ügyvédi irodák esetén ezt ügyvédként a kamara webes felületén az ügyfélkapura belépve tudja az iroda képviselője megadni.

Az ügyvédi irodák tehát a számviteli beszámoló beküldésére jogosult személy ügyfélkapus regisztrációját követően tudják elküldeni a számviteli beszámolót tartalmazó űrlapot, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot, valamint – kötelező könyvvizsgálat esetén – a független könyvvizsgálói jelentést a területileg illetékes kamarának.

A kamara megvizsgálja, hogy a beszámoló formai szempontból megfelel-e az ügyvédekről szóló törvényben és a jelen szabályzatban meghatározott követelményeknek. Ha megfelel, azt a kamara honlapján az ügyvédkereső szolgáltatás részeként bárki számára ingyenesen, regisztráció nélkül hozzáférhetően közzéteszi, és erről a megküldőt is tájékoztatja.

A beszámoló-benyújtási kötelezettség csak ügyvédi irodára (egyszemélyesre és társasra) terjed ki, egyéni ügyvédre nem. Fontos tudni, hogy azokat a (többnyire egyszemélyes) ügyvédi irodákat, ahol az iroda vezetője szünetelteti a tevékenységét, de az irodáját nem szüntette meg, ugyanolyan benyújtási kötelezettség terheli, mint az aktív tagok irodáit.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, valamint a 224/2000. (XII. 19.) kormányrendelet a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló-készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól rendelkezik a könyvvezetés és a beszámoló-készítés kötelezettségéről, szabályairól.

Mindazon irodáknak, amelyeknek ezen törvény, illetve rendelet alapján beszámoló-készítési kötelezettségük van, a beszámolójukat, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatukat, valamint kötelező könyvvizsgálat esetén a független könyvvizsgálói jelentést az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 68. paragrafusának (8)-(11), illetve a 116. paragrafus (9) bekezdése, valamint a BÜK-KGY/2015/03. (III. 6.) szabályzata előírásának megfelelően el kell küldeniük (a kötelezettség nem függ attól, hogy evásak vagy sem!). A könyvvezetési és beszámoló-készítési kötelezettséget – így a letétbe helyezési kötelezettséget – sem befolyásolja a választott vagy kötelezően előírt adózási forma (társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó, stb.).

A cégszolgálathoz benyújtandó beszámolókkal ellentétben az ügyvédi irodáknak nem kell közzétételi díjat fizetniük, annak benyújtása és közzététele díjmentes.

Ezen a weboldalon lévő cikkek és információk a Dr. Szeiler Ügyvédi Iroda szellemi termékei. A weboldal tartalmának másolása változatlan, vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges vagy bármilyen egyéb (nyomtatott anyag, előadás) felhasználása, hozzájárulásunk nélkül tilos és díjköteles. Amennyiben weboldalunk bármely tartalmát harmadik személyek honlapján azonos vagy hasonló formában megtaláljuk, másolt oldalanként - másolt oldalnak minősül az adott oldalról legalább egy bekezdésnyi szöveg átvétele – 1000 Euró kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak havonta. A másolással a harmadik személy kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást.
A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás, és hogy értesüljenek olvasóink a Dr. Szeiler Ügyvédi Irodáról és annak szakterületéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése