2014. december 3., szerda

Kezesi felelősség az ÁFA törvényben: Ha az eladó nem fizeti meg az áfát, a vevő kezesként felelhet!

Adózói kérdés:
Egy társaság folyamatosan kölcsönt folyósított egy másik vállalkozásnak. A kölcsönt kapó vállalkozás terméket, új ingatlant értékesített a kölcsönt folyósító vállalkozásnak. A felek megállapodtak, hogy az ingatlant a kölcsön beszámítása útján értékesítik. A termékértékesítő vállalkozásnak fizetési nehézségei vannak, ami az áfa meg nem fizetését eredményezheti. A felek kapcsolt vállalkozások. Kérdésem, hogy az áfatörvény 150. §-a alapján a kezesi felelőssége fennáll-e az ingatlant megszerző vállalkozásnak? - kérdéseket az adózóna.hu oldalon lehet feltenni.


Igen, az ÁFA tv. 150 §-a vonatkozhat erre az ügyletre is.

Az áfa törvényben a kezesi felelősség azt, jelenti, hogy az adóhatóság a vevőtől is követelheti az eladó által be nem fizetett áfa összegét. Akkor áll fennt a kezesi felelősség, ha az ingatlan vevője az eladónak a közöttük létrejött ügylet számlázott ellenértékét nem, vagy nem megfelelő módon térítette meg.

A nem megfelelő mód alatt arra kell gondolni, ha pl. nem pénzben fizetik meg az ingatlan árát, hanem más formában. (pl. az ingatlan árát engedményezés miatt máshová kell utalni) Ebben az esetben pénzforgalom közöttük nem történik látszólag.

A kezesi felelősség természetesen csak a meg nem fizetett áfa megfizetésére terjed ki. Abban az esetben is követelhető a vevőtől az áfa összege tehát, ha az ingatlan értékesítésekor egyáltalán nem volt pénzmozgás. Amennyiben az eladó megfizette az áfa egy részét akkor csak a fennmaradó részt követelheti a NAV a vevőtől.

Ebben az esetben a NAV feltételezi, hogy az eladó azért nem képes megfizetni az áfát az adóhatóság részére,  mert ő sem kapott pénzt vagy elegendő pénzt a vevőjétől, így a vevő belép mögöttes felelősnek a NAV felé.

A kezesi felelősség a NAV részéről csak abban az esetben érvényesíthető, ha a vevőnek az ügylet tekintetében áfa levonási joga van, vagyis ha a vevő nem vall be levonható áfát az adott ügylettel kapcsolatban.

Az ÁFA törvény 151. §-a a láncügyleteknél alkalmazható kezesi felelősségről rendelkezik, ebben az esetben a felelősség egyetemleges, tehát bárkitól behajtható, aki fizetőképes. Az Áfa törvény 150. §-ban említett kezesi felelősség viszont nem egyetemleges, tehát a kezes csak akkor fizet, ha a NAV az adótartozást megpróbálta behajtani a felelősön, azonban ez nem sikerült neki. Ebben az esetben lép a helyére a kezes.

Természetesen teljes körű tanácsadást csak az ügy teljes körű ismeretében tudnánk adni.
Üdvözlettel
Dr. Szeiler Nikolett

Ezen a weboldalon lévő cikkek és információk a Dr. Szeiler Ügyvédi Iroda szellemi termékei. A weboldal tartalmának másolása változatlan, vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges vagy bármilyen egyéb (nyomtatott anyag, előadás) felhasználása, hozzájárulásunk nélkül tilos és díjköteles. Amennyiben weboldalunk bármely tartalmát harmadik személyek honlapján azonos vagy hasonló formában megtaláljuk, másolt oldalanként - másolt oldalnak minősül az adott oldalról legalább egy bekezdésnyi szöveg átvétele – 1000 Euró kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak havonta. A másolással a harmadik személy kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást.

A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás, és hogy értesüljenek olvasóink a Dr. Szeiler Ügyvédi Irodáról és annak szakterületéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése